Otužování hned po příchodu z porodnice?

otužování miminek

Otužování novorozenců a batolat je zdravé a není to žádná věda!

 

U dětí do jednoho roku nemůžeme mluvit o otužování v pravém slova smyslu, ale existuje spousta možností, co můžeme udělat pro to, aby naše miminko nebylo zchoulostivělé. A věřte, můžeme toho udělat opravdu mnoho!

 

Co to vlastně otužování je? Nemějte představu koupání malých miminek v ledové řece. U malých dětí se jedná spíše o vklouznutí do určitého způsobu života. Váš životní styl vaše miminko rozhodně ovlivní. Pokud i vy jako rodiče dodržujete základní principy otužování, máte vyhráno.

Mezi základní principy patří přiměřené oblékání, častý pobyt na čerstvém vzduchu, v místnostech v průběhu dne teplota vzduchu 20 O - 22 O C, na spaní kolem 18 O C, časté větrání v místnostech a otužování vodou.

Ale jak přistupovat k miminku, které si přineseme z porodnice domů? Až se doma zabydlíte a zaběhnete se v novém režimu, zkuste se zamyslet i nad možnostmi otužování. Miminka nedonošená se mohou řídit stejnými, ale po konzultaci s pediatrem, upravenými pravidly.

 

Teplota vzduchu v místnosti v průběhu dne

Vašeho drobečka v prvních dnech určitě balíte do rychlozavinovačky a spinká v menší postýlce či košíčku. Už to samo o sobě vytváří komfortní prostředí. Nebojte se v průběhu dne často větrat. Kvůli případnému hluku nemusíte mít otevřené okno přímo v místnosti u postýlky. Doporučujeme mít otevřené okno ve vedlejší místnosti a nechat otevřené dveře, kterými proudí chladnější vzduch. Pozorně dbejte na to, aby v místnosti bylo chladno. Nikoliv průvan! Tomu se opravdu snažte zabránit. Miminko v prvních měsících většinu času prospinká, takže můžete teplotu v místnosti držet kolem 19 O - 20 O C. V letních měsících to bude těžký úkol. Lze spinkání vyřešit tak, že necháte vašeho raráška jenom v lehkém bodýčku a přikryjete ho lehkou dekou. Pokud bydlíte na venkově nebo jedete na chalupu k babičce, nezapomeňte dát na postýlku moskytiéru. Budete klidnější, že případný nálet hmyzu (vosy, včely) vašemu miminku neublíží.

 

Dbejte nejen na teplotu vzduchu, ale i na vlhkost

Suchý vzduch v místnosti dokáže opravdu potrápit. A přitom stačí tak málo. Mokrý ručník na topení. Určitě nezapomeňte ručník řádně vymáchat ve vodě, ať vypařováním nedostáváte do vzduchu zbytky pracího prostředku a aviváže. U miminek se obecně máchání prádla v aviváži vůbec nedoporučuje. Platí pravidlo, že vlhkost vzduchu v místnosti by měla být 45-65.

 

Období kojení a bdění

Pokud máte tu možnost, přejděte do místnosti, kde je tepleji. Pokud budete kojit v chladnější mísntosti, stačí, když při kojení miminko přikryjete dekou, aby mu bylo příjemně. Pokud vám ale vyhovuje kojit pouze v podprsence, budete si řídit teplotu vzduchu podle vás. Myslete i na sebe a rozmazlujte se dle vlastní potřeby.

 

Nepodceňujte u dětí do jednoho roka „vzduchovou koupel“

Už název „vzduchová koupel“ zní velmi lákavě. A je to opravdu tak! V době, kdy miminko přebalujete, nespěchejte. Dopřejte si v tuto dobu pro sebe i pro dítě chvilky mazlení, škádlení a povídání. Dítě nechejte jenom v rozepnutém bodýčku s plenkou nebo bez a užívejte si hambaté vzduchové koupele. Stačí opravdu 5 minut. Bude se to líbit vám i dítěti.

 

A jak na koupání?

Otužování vodou je nejpřirozenější způsob otužování. Určitě doporučujeme mít v koupelně i v místnosti po koupání tepleji. Chladnější vzduch zařiďte až zase miminko usne. Koupání s dítětem si užívejte a drobnostmi své miminko hýčkejte. Jsou vychytávky, kterými se vaše koupání stane opravdu radostým. Mějte vše dopředu připravené – napuštěnou vanu, připravené osušky, olejíčky, hračky. Není vůbec špatné nechat osušku nahřát na topení. A určitě přizpůsobte osvětlení koupelny. Miminko v prvních měsících při koupání leží na zádech a určitě se mu nebude líbit, pokud bude koukat přímo do svítící žárovky. Jak otužovat vodou takto malinké děti se dočte v dalším článku, protože "otužování ve vodě" je téma na celý samostatný článek. Pokud máte možnost, přihlašte se do kurzů plavání, kde základy otužování vodou jsou nedílnou součástí metodiky kojeneckého plavání. Možná by vás mohlo zajímat i saunování, ale samotné sounování v upravené podobě se doporučuje pro děti až od jednoho roku.

 

Oblečení

Každá maminka se oprávněně bojí, aby její minko nenastydlo. Je ale opravdu důležité i takto malinkým dětem oblečení vrstvit a děti oblékat přiměřeně danému počasí. Nezapomeňte, že vaše dítě je v kočárku v hluboké korbě a to samo o sobě už vytváří takový příjemný teplý „pokojíček“. Myslete na to, že na vycházce můžete být i delší dobu a počasí se může měnit. Je dobré mít jistotu, že fusak můžete rozepnout, deku sundat nebo vyměnit za slabší. Pokud sáhnete dítěti na hlavičku pod čepičkou a vlásky jsou mokré či vlhké, je opravdu příliš teple zabalené. Nenechte se zmást chladnými ručičkami. Teplotu tělíčka vždy zkoušejte na zadní straně krčku, na předloktí nebo na přední straně pod tričkem. Přijemně teplé suché tělíčko vám siganalizuje dobré oblečení, zpocené tělíčko vám signalizuje příliš mnoho vrstev. Obecně platí pravidlo, že miminka mívají chladnější končetiny i nosík. Množství oblečení určitě neřiďte podle končetin a nosíku. Můžete se také řídit barvou obličejíčku. Zdravě růžový obličejíček je naprosto v pořádku, červené skvrny už signalizují poplach a barva do fialova je naprosto nepřípustná. Stejně si nejste jistá? Řiďte se po staletí užitečným pravidlem: miminko oblékat stejně jako sami sebe, maximálně přidat jednu vrstvu u dětí, které pouze leží (u dětí, které už pobíhají naopak o jednu vrstvu méně), u novorozenců máme vždy v pohotovosti alespoň lehkou čepičku.

 

Pravidelné vycházky

Pobyt na vzduchu by se měl stát nedílnou součástí vašeho každého dne. Doporučuje se minimálně 3 hodiny denně. Můžete jít na vycházku, ale pokud máte zahradu či balkon můžete využít i této možnosti. Pokud víte přesně jak se pohybuje a svítí sluníčko, fouká vítr a zda se příliš nezmění teplota vzduchu, můžete této chvilky využít i k vlastnímu odpočinku. V zimních měsících jsou vítány častější vycházky v kratších časových intervalech. V zimních obdobích určitě přizpůsobíte délku vycházky kojení a jídlu, protože se vám asi nebude chtít kojit nebo krmit někde na lavičce v mrazu.

 

Mohou jít s miminkem na výlet i při teplotách pod bodem mrazu?

Určitě. Obecně je pediatry schvalovaná vycházka do teploty -5O C . Pro děti od 3 měsíců není problém ani -10O C, pokud dítě opravdu zachumláte do zimního fusaku. Je nutné přihlédnout k věku dítěte. V kočárku s hlubokou korbou dokážete teplo udržovat opravdu velmi jednoduše.

 

A co pobyt na horách?

Pokud máte možnost být s dítětem v přírodě, na horách, určitě této možnosti využívejte. Ne nadarmo se říká, že děti na horách opravdu lépe spinkají. Sami se o tom přesvědčíte.

 

A souhrnem nejdůležitější zásady „otužování“ u dětí do jednoho roku:

- přiměřené oblékání

- časté vycházky

- nepřetápět v místnostech

- vzduchová koupel, vystavujte miminka chladovým podnětům

- otužování jako součást koupání

 

Rada na závěr:

Bez pravidelnosti a důslednosti nelze výsledku dosáhnout. A také dbejte na postupné zvyšování náročnosti „otužovacích procedur“. Máte možnost u svého dítěte zvýšit imunitu a připravit je nejen na chladnější roční období, ale také na kontakt se všemi možnými bacily, které kolem nás rotují. Jak připravíte miminko na vstup do „velkého světa“ je opravdu jenom na vás.

 

Na základě tohoto textu vznikl článek pro:

tehule.com - str. 54,

otužování miminek

Plavání dětí Praha 5

My document title

Objekt v Praze 5 Stodůlkách představuje špičku mezi bazény určenými pouze pro plavání kojenců a plavání dětí.

Plavání dětí Praha 10

V gymnáziu v Přípotoční jsou prostory Juklíku s bazénem pro plavání dětí, vaničkou, barem a hernou pro děti.

Plavání pro těhotné

My document title

Plavání pro těhotné.

Newsletter

Dostávejte nejaktuálnější informace ze světa Juklíka, které pro vás každý týden připravujeme. Stačí se přihlásit.